Kaip išsirinkti alkotesterį

Alkotesteris - Kalibravimas - Metrologinė patikra

PIRKINIŲ KREPŠELIS

Jūsų krepšelis šiuo metu tuščias

Akcijos
Kaip išsirinkti alkotesterį

Alkotesteriai. Kaip išsirinkti?

Į ką atkreipti dėmesį renkantis alkotesterį? Alkotesterio tikslumas yra pats svarbiausias faktorius renkantis alkotesterį, tad pirmiausia turėtumėte atkreipti dėmesį į jutiklio tipą (puslaidininkis arba elektrocheminis), kuris naudojamas alkotesteryje. Būtent nuo alkotesterio jutiklio priklauso:

  • Su kokia paklaida alkotesteris pateikia rezultatą (tikslumas)
  • Kiek testų išlaiko nekintančią paklaidą (kalibravimo dažnumas)
  • Kiek testų galima atlikti iš eilės be jokios pertraukos alkotesteriui neiškraipant rezultatų (stabilumas)

Žemiau pateikiamas puslaidininkinių ir elektrocheminių jutiklių palyginimas.

Jutiklis

Puslaidininkis

Elektrocheminis

Kaina

30 - 100 Eurų

Iki ~2000 Eurų

Pritaikymas

Pagrinde skirti asmeniniam ir nedažnam naudojimui. Puslaidininkį jutiklį turintys alkotesteriai pasižymi gerokai greitesniu išsikalibravimu (greičiau praranda tikslumą). Sukalibruoto alkotesterio su puslaidininkiniu jutikliu paklaida pačioje pradžioje būna ~10% , vėliau gali padidėti net iki ~10 kartų.

Dėl elektrocheminį jutiklį turinčių alkotesterių tikslumo, patikimumo ir stabilumo, šį jutiklį turintys alkotesteriai yra skirti naudoti asmeniniam naudojimui, įmonėse ar valstybinėse institucijose (policijoje, medicinoje). Elektrocheminio alkotesterio tikslumas paprastai būna ~5% ir šią paklaidą gali išlaikyti 1000 testų ar daugiau.

Maisto ar aplinkos įtaka rezultatui

Reaguoja ne tik į alkoholį, bet ir acetoną ar mėtą, tad gali pateikti klaidingus rezultatus.

Reaguoja tik į alkoholį.

Išsekusios baterijos įtaka testui

Puslaidininkiai jutikliai turi būti įkaitinami iki aukštos temperatūros todėl reikia daug energijos. Esant baterijos išsekimui, alkotesterio puslaidininkis jutiklis nėra įkaitinamas iki reikiamos temperatūros, ko pasėkoje didėja testo rezultato paklaidos tikimybė.

Išsekusi ar senkanti baterija testo rezultatui įtakos neturi.

Jutiklio ilgaamžiškumas

Iškvėpus didesnę alkoholio koncentraciją nei priimta puslaidininkio alkotesterio jutikliui, alkotesterio jutiklį gali tekti pakeisti ar sukalibruoti net po kelių testų.

Elektrocheminio jutiklio vidutinis tarnavimo laikas ~5 metai.

Stabilumas atliekant daug testų iš eilės

Nestabilus, pliusuoja testų parodymus.

Priklausomai nuo elektrocheminio jutiklio.

Kalibravimo dažnumas

Kalibruoti rekomenduojama kas 200 testų arba ne rečiau kaip kartą per 6 mėnesius. Atkreipkite dėmesį, kad puslaidininkinį jutiklį turintį alkotesterį gali tekti kalibruoti net ir po kelių testų, jei buvo pripūsta didesnė nei leistina šiam jutikliui skirta norma.

Rekomenduojama kalibruoti kas 6 mėnesius.

Renkantis alkotesterį taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į papildomas alkotesterio funkcijas ir tų funkcijų reikalingumą Jums. Paprastai siūlomos šios funkcijos:

  • Testų skaitliukas. Jo pagalba žinosite kiek testų atlikote ir galėsite orientuotis kada reikėtų kalibruoti alkotesterį ir ar nebuvo alkotesteris naudojamas be jūsų žinios.
  • Atliktų testo rezultatų atmintis. Šios funkcijos pagalba galėsite sužinoti koks rezultatas buvo užfiksuotas paskolinus alkotesterį šeimos nariui ar tikrinant darbuotojus (paprastai vartotojas atminties ištrinti negali).
  • Testo atlikimo nenaudojant antgalio galimybė. Naudinga, kada norima nenaudojant antgalio be jokio sąlyčio su alkotesteriu atlikti testą. Paprastai toks testo atlikimo būdas dėl aplinkos poveikio yra ne toks tikslus kaip atliekant testą su atgaliu.
  • Automobilinis 12V maitinimo šaltinis. Naudinga, kada neturite baterijos ar esama baterija išsekusi.
  • Įkraunamas akumuliatorius. Įkraunamo akumuliatoriaus dėka atliksite daugiau testų negu alkotesteriu, kuriame yra naudojamos baterijos.
  • Pūtimo srauto kontrolė (pūtimo stiprumas ir laikas). Svarbi funkcija, kurios pagalba blogai atlikus testą (per trumpai ar per silpnai pūtus) pateikiamas pranešimas, kad testą reikia pakartoti.
  • Galimybė sujungti su kompiuteriu (reikalingas specialus laidas, programinė įranga). Ši funkcija įgalina įvesti testą atliekančio žmogaus duomenis, užfiksuoti laiką, rezultatą.
  • Galimybė prijungti spausdintuvą (specialus spausdintuvas skirtas konkrečiam alkotesteriui). Šios funkcijos dėka galėsite atsispausdinti testo rezultatą, laiką. Kai kurie alkotesteriai turi galimybę suvesti papildomus duomenis: vardą, pavardę, vietą ir kt.
  • Metrologinės patikros sertifikatas. Tam tikri alkotesteriai yra įtraukti į Lietuvos matavimų prietaisų registrą. Tokiems prietaisams galima atlikti metrologinę patikrą (patvirtinimą, kad prietaisas buvo testuotas Lietuvos metrologų ir atitinka keliamus kokybės reikalavimus). Metrologinės patikros sertifikatas alkotesteriams galioja 6 mėnesius nuo patikros atlikimo dienos. Šią patikrą galite atlikti pas mus www.AlkoPRO.lt
  • Savaiminio patikrinimo funkciją apie alkotesterio išsikalibravimą. Paprastai šios funkcijos dėka galite aptikti tik stiprų išsikalibravimą (kada alkotesteris pradeda pateikti rezultatą su didele paklaida). Norintiems atlikti tikslią alkotesterio diagnostiką, rekomenduojame kreiptis į AlkoPRO.lt
  • Galimybė pasikeisti jutiklį (puslaidininkiuose alkotesteriuose) pačiam naudotojui. Šios funkcijos pagalba galėsite per kelias minutes pakeisti neveikiantį alkotesterio jutiklį nauju.

Apibendrinimas

Puslaidininkius jutiklius turinčius alkotesterius paprastai naudoja individualūs asmenys, atliekantys keletą testų per savaitę ir galintys užtikrintį, kad testas nebus atliktas anksčiau nei 30 min. po alkoholio vartojimo, rūkymo ar valgykmo. Puslaidininkį jutiklį turinčių alkotesterių privalumas - patraukli kaina. Tačiau tokie alkotesteriai, nepaisant mažos kainos, turi savų minusų. Puslaidininkiai alkotesteriai dėl naudojamos gamybos technologijos nesugeba atskirti tam tikrų iškvėptų dujų dalelių, ko pasėkoje mažas mėtinis saldainis turės didelės įtakos atlikto testo rezultatui. Šio tipo jutiklį turintys alkotesteriai veikiami daugybės aplinkos faktorių, tokių kaip įvairus maistas, acetono garai, temperatūra, drėgmė it t.t. ar įvairūs likučiai burnoje, tokie kaip mėta, cigaretės dūmai, tabakas, kava. Didžiausias tokių alkotesterių minusas yra tas, kad alkotesterio tikslumas gali labai greitai pasikeisti ir skirtis net keliais šimtais procentų. Žinoma, puslaidininkinį jutiklį turinčius alkotesterius galima sukalibruoti, ko pasėkoje alkotesterio testo rezultatai bus vėl tikslūs, tačiau dažnai pasitaiko, kad kalibravimo neįmanoma atlikti kartu nepakeitus ir jutiklio, o tai yra neekonomiška.

Elektrocheminius jutiklius turintys alkotesteriai paprastai naudojami policijoje, medicinoje, kariuomenėje dėl didelio tikslumo, ilgaamžiškumo ir stabilumo (išlieka tikslus atliekant daug testų iš eilės). Elektrocheminį jutiklį turintys alkotesteriai reaguoja tik į alkoholio molekules, kurios specialios pompos dėka įtraukiamos į sensorių ir pateikiamas tikslus rezultatas. Elektrocheminius jutiklius turintys alkotesteriai dėl mažėjančios kainos darosi vis patrauklesni ir prieinamesni ne tik valstybinėms institucijoms ar didelėms įmonėms, bet ir  asmeniniam naudojimui.

DĖMESIO:

Norime įspėti, kad kai kurie alkotesterių pardavėjai teigia, kad jų parduodamuose pigiuose alkotesteriuose yra naudajami jutikliai, identiški policijos alkotesteriuose naudojamiems jutikliams: "Alkotesterio jutiklis yra identiškas policijos naudojamiems alkotesteriams. Rezultatas pateikiamas tūkstantųjų tikslumu". Norime informuoti pirkėjus, kad nei viename alkotesteryje, kurio kaina nesiekia 800 Eurų, nebus naudojamas jutiklis, identiškas policijos naudojamuose alkotesteriuose. Būkite budrūs!

VERTA ŽINOTI

Alkotesterio naudojimo taisyklės
  1. Po gėrimo, valgio, rūkymo turi praeiti mažiausiai 20 minučių iki testavimo. Tiek laiko užtrunka kol alkoholis iš virškinimo organų patenka į kraują. Taip pat per 20 minučių nuo alkoholio vartojimo burnoje esantys koncentruoti alkoholio garai, kurie gali sugadinti alkotesterio jutiklį, yra išskaidomi.
  2. Venkite atlikti testą nevedinamoje ar vėjuotoje aplinkoje.
  3. Teisingam rezultatui užtikrinti naudokite tik Alkaline tipo bateriją. Išsekusi baterija gali įtakoti testo rezultatą.
  4. Nepūskite cigaretės dūmų, maisto ar skysčių likučių į alkotesterį, nes tai gali sugadinti alkotesterio jutiklį.
  5. Nenaudokite šio alkotesterio kaip įrenginio nustatyti ar galite valdyti bet kurią motorinę priemonę ar prietaisą.
  6. Laikykite ir naudokite alkotesterį techninėje specifikacijoje nurodytų temperatūrų ribose. Laikant ar naudojant alkotesterį už šių temperatūrų ribų gali turėti įtakos rezultato tikslumui.
  7. Laikantis sąlygų, nurodytų instrukcijoje, alkotesterį rekomenduojama kalibruoti ne rečiau nei kas 6 – 12 mėnesių.
  8. Nepalikite įjungto į tinklą/išorinės galios jungtį, nenaudojamo įrenginio.
  9. Venkite atlikti testą jei šalia juntamas bet kokios rūšies alkoholio ar acetono kvapo – tai gali turėti įtakos rezultatui.
  10. Sąlygos, kurios įtakoja ketonų kiekio padidėjima iškvėptame ore (mažo kaloringumo dietos, debetu sergantys žmonės), gali parodyti teigiamą testą, nors alkoholis ir nebuvo vartotas.
  11. Testo rezultatai gali didėti ar mažėti priklausomai nuo daugybės faktorių. Atlikus testą ir pakartojus jį po kelių minučių nereiškia, kad išvysite tą patį rezultatą.
  12. Nevairuokite ir kitiems neleiskite vairuoti jei vartojote alkoholį.
  13. Nepamirškite laiku kalibruoti alkotesterio. Taip išvengsite remonto išlaidų ir turėsite tikslų prietaisą.

INFORMACIJA

PREKYBA ALKOTESTERIAIS - REMONTAS - PATIKRA

  • Tel: + 370 603 10069
  • E-paštas: info@AlkoPRO.lt
  • Tinklapis: www.AlkoPRO.lt
  • Adresas: Birželio 23-osios g. 23A, Kaunas LT-50220
  • Darbo laikas: I-V: 09.00 iki 18.00
  • DĖMESIO! Lapkričio 17-20 dienomis nedirbsime!

AKTUALI INFORMACIJA

Kiek suderėsi, tiek ir mokėsi! Nepraleiskite progos sutaupyti!
Nepamirškite laiku kalibruoti
Laiku sukalibruotas alkotesteris - tai tikslus rezultatas ir mažesnės išlaidos alkotesterio remontui.
Keiskite vienkartinius antgalius
Seno vienkartinio antgalio keitimas nauju - tai ne tik higienos, bet ir testo rezultato tikslumo padidėjimas.
Alkotesteris ir jo kalibravimas
Nesvarbu ar jūsų turimas alkotesteris yra profesionalus, ar asmeniniam naudojimui skirtas, jį būtina prižiūrėti ir laiku kalibruoti. Net jei alkotesterio nenaudojote ištisus metus ar įjungėte vos kelis kartus, jis prarado tikslumą. Kalibravimo metu atstatysime jūsų turimo prietaiso paklaidą ir juo vėl galėsite pasitikėti.
Vairuotojų neblaivumo nustatymo taisyklės
Nuoroda į transporto priemones vairuojančių ir kitų asmenų neblaivumo nustatymo taisykles.